“Les cançons que ens ofereix Guillem d’Efak feriran la sensibilitat de l’espectador. Qui pugui restar impassible, haurà de revisar seriosament la seva formació. Haurà de demanar-se: què han fet amb mi?” (Bernat Nadal)
GUILLEM D'EFAK I LA NOVA CANÇÓ
Guillem d'Efak és fill d'un manacorí que retornà a Mallorca emportant-se el fill que havia tingut a Guinea fruit d’una relació amb una dona negra originària de la tribu Ekak. Viu la seva infància manacorina en plena postguerra i s'inicia en la música com a cantant de bandes exòtiques que actuaven a les sales de festa de Palma: Tagomago, Titos, etc. La fugida a Barcelona serà el punt d'inflexió que permetrà el seu reconeixement públic. El rep el seu amic Josep Maria Espinàs, amb qui forma part dels precursors del moviment de La nova cançó. A casa nostra funda La cova del drac i La Cucafera i enregistra cançons tan conegudes com el 'Blues en Sol' o la 'Balada d'en Jordi Roca'. Finalment, retorna a Mallorca on sobreviu com a guia turístic.
UN ESPECTACLE DE PEP TOSAR
L’espectacle que proposem sobre en Guillem d’Efak és un espectacle biogràfic que farà servir la música en directe, la poesia, i l'audiovisual en clau de documental ficcionat. Com en anteriors projectes de Pep Tosar d'aquestes mateixes característiques, la dramatúrgia d'aquest espectacle parteix d'una investigació minuciosa per la vida i l’obra del protagonista amb la voluntat de detectar etapes de la seva obra poètica i musical. És a partir d’aquesta investigació que es determina la fórmula narrativa i el caràcter de l’adaptació dels diferents materials al llenguatge teatral, fent que les coordenades definitives de l'espectacle siguin fidels a l’essència del personatge sobre el qual treballem.
ELS SEUS AMICS A ESCENA
L'audiovisual conformarà una de les peces del llenguatge teatral en escena. Una de les múltiples ocupacions d'en Guillem va ser la de guia turístic. Així, la idea consisteix a fer una selecció de persones que ell va conèixer de prop, ja sigui de l'àmbit literari, teatral, musical o personal i ficar-los dins un minibús que farà un circuït per una mallorca d'efakiana, parant en llocs estratègics on entrevistarem als diferents personatges que ens hauran d’explicar la seva experiència vital al costat d’en Guillem i la seva mirada sobre el personatge i la seva obra. Parlem de noms com Joan Manel Serrat, Josep Anton Codina, Núria Feliu, Josep Maria Espinàs, Biel Majoral, Raphel Pherrer, Cristòfol Pastor, Tomeu Mestre i d'altres.
QUÈ ENS MOU
Estem interessats en un teatre subtil, dramàtic, en el que el comprimís amb la paraula generi una elegància sòbria, i en el que concedim un primer pla d’importància als continguts, a la experimentació textual i a la poesia. En el cas de l’espectacle “Tots aquests dois” l’element principal és la divulgació de l'obra de Guillem d'Efak. Volem cridar l’atenció a través del teatre sobre el testimoni vital, literari i musical d'aquest autor. Alhora recuperar el valor artístic i històric del moviment de La nova cançó, del qual en va ser un dels precursos i dinamitzadors més rellevants.
QUANTS DINERS NECESSITEM I PER QUÈ
L’import que ens caldria recaptar són 5.000€. Aquests diners són un 12,5% del pressupost total del projecte. La resta del pressupost són aportacions del CoNCA, el Círcol Maldà i els Socis del Círcol Maldà. Amb les aportacions fetes a través de Verkami, finançarem la gravació de l’audiovisual que ha de formar part essencial de la dramatúrgia de l’espectacle i ens ha de servir per construir la figura de Guillem d’Efak a través de veus rellevants en la seva biografia.