2.10.14

Converses a La Central. Idees per a la reforma de les institucions públiques

La Central (c/Mallorca) Mallorca, 237 / 08008 BARCELONA

Converses a La Central. Idees per a la reforma de les institucions públiques


El tema
Les veritables crisis són reveladores. Les respostes polítiques a la crisi econòmica han mostrat de manera descarnada unes institucions anquilosades, poc eficients, molt sotmeses als diners i als interessos de les castes que dirigeixen l'estat. Fins i tot s'ha popularitzat el concepte de casta extractiva (Acemoglou/Robinson) o casta mantinguda. Hi ha consens en què caldria una veritable reforma de les institucions en el sentit d'una redistribució més democràtica del poder. Però alhora s'és conscient de les dificultats d'una regeneració que haurien de dur a terme els propis beneficiaris de la situació actual.
És inquestionable que -en diversos graus segons la tradició de cada país- Europa viu una evolució cap a cert autoritarisme postdemocràtic, on els parlaments cada cop juguen un paper més secundari, i amb unes elits cada cop més distanciades de la ciutadania. La burocràcia de Brusseles i els anomenants organismes independents, com el BCE, actuen substituint la legitimació política per una presumpta legitimació tècnica, i governen des del despreci al control democràtic i a l'opinió pública. Els partits polítics s'han convertit en instruments obsolets que no compleixen les seves funcions principals: la representació política i la formació de quadres per a la direcció de l'Estat. La divisió de poders planteja més equívocs que mai. Creix la indiferència política entre la ciutadania. Alhora, la promiscuïtat creixent entre diners i política es tradueix en una consagració legal dels privilegis dels que més en tenen i en una desmoralitzant sensació d'impotència de la política.
Què es pot fer?

A La Central us proposem reflexionar sobre aquesta problemàtica durant converses exclusives amb intel·lectuals i filòsofs francesos que ens aportaran els seus diversos punts de vista. Després d'una primera sessió dedicada a la democràcia precària i la democràcia dels precaris, tornem a interrogar-nos sobre les possibles noves direccions que podrien o haurien de prendre les polítiques actuals.

Dijous 9 d'octubre
Convidats: Michel Feher i Josep Ramoneda
"És possible reformar la política? / "La politique est-elle réformable?"

Horitzontalització dels poders, incorporació dels moviments socials actuals al joc polític electoral, autonomia del poder financer i recuperació de la socialdemocràcia europea. Utopies o opcions viables?

Michel Feher: filòsof i teòric cultural. Fundador de l'editorial Zone Books.
Josep Ramoneda: periodista, filòsof i escriptor. Col·laborador habitual del diari El País i director de diverses col·leccions d'assaig.

Propera sessió:
Dijous 23 d'octubre:
Convidats: Frédéric Worms i Philippe Petit

Cicle obert al públic i organitzat en col·laboració amb el CNL, l'Ambaixada de França, l'Institut Francès i la revista La Maleta de Portbou.
Entrada lliure, sense reserva prèvia. Traducció simultània.


  • Dijous 9 d'octubre
  • 19h
  • La Central (c/Mallorca)