5.10.15

Moviment cultural Fair Saturday

Neix el moviment cultural Fair Saturday

“Fair Saturday, un dia per canviar el món a través de l’art i la cultura” tindrà lloc el dissabte 28 de novembre, just després de Black Friday.
I cada darrer dissabte de novembre.

• El nou moviment cultural s’ha presentat aquest matí al Palau Moja, seu del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). La presentació ha comptat amb la introducció de Carles Duarte, president del CoNCA i la participació de María Vallés de la Fundación Vicente Ferrer, Sílvia Agulló de DKV i Jordi Albareda per part de Fair Saturday.
• Es tracta d’un moviment innovador, obert i participatiu que pretén situar l’art i la cultura en el centre de la societat, destacant-ne la capacitat transformadora, tot dedicant cada esdeveniment cultural a una ONG o projecte social.
• A hores d’ara, aproximadament 2.000 artistes s’han sumat a la iniciativa a través de més 100 esdeveniments en prop de 20 ciutats. S’espera superar els 250 actes mobilitzant més de 5.000 artistes, 100.000 espectadors. I addicionalment, aportar entre 100.000 i 150.000 euros per a diversos projectes socials.
Artistes com Fran Perea, Rosana, Fernando Velázquez, Judith Jáuregui o Asier Polo són els primers ambaixadors del moviment cultural.

“Una bona part de les fites que avui marquen el nostre calendari cultural és fruit d’idees aparentment impossibles, com ho devia semblar als anys vint del segle passat la d’instituir el Dia del Llibre, concebuda aleshores pel llibreter valencià arrelat a Barcelona Vicent Clavel. La idea agosarada i valenta que hi ha darrere de Fair Saturday, on conflueixen creativitat i expressió artística i solidaritat humana, té totes les condicions per arrelar”. Així començava el discurs amb què Carles Duarte, president del CoNCA, ha manifestat el seu decidit suport al naixement del moviment cultural Fair Saturday, un dia per canviar el món a través de l’art i la cultura” “des de la reivindicació del protagonisme primordial que la cultura ha de tenir en la nostra vida col·lectiva i des de la profunda consciència solidària del nostre món artístic”. Per a aquesta primera edició, el CoNCA organitzarà a l’Ateneu Barcelonès, en col·laboració amb el Pen Club, una lectura de poemes duta a terme per autors refugiats siris, com a mostra de suport als refugiats d’aquest país.

Fair Saturday és un moviment sense ànim de lucre de caràcter cultural basat en l’organització participativa d’actes culturals i artístics el darrer dissabte de novembre (just després del moviment consumista Black Friday) que s’organitzaran per donar suport a ONG’s i projectes socials. 

El propòsit de Fair Saturday és inundar les nostres ciutats d’art i cultura cada darrer cap de setmana de novembre, just després del moviment consumista Black Friday, amb la voluntat de promocionar l’art i la cultura com sectors essencials cap a una societat més sensible, virtuosa i justa amb les necessitats dels demés. I posar el seu gra de sorra en la millora de la societat a través de la cultura, destacant la capacitat dels artistes i les persones creadores de transformar el món amb el seu talent.

Per destacar aquest poder de transformació que tenen els artistes i entitats culturals en general, tots els actes tindran un caràcter social ajudant a la ONG o projecte social que decideixi el propi artista, i de la manera que desitgi, cobrant una entrada o recaptant fons i destinar part o la seva totalitat en funció dels costos de plantejament de cada acte.

Jordi Albareda de Fair Saturday confia que la societat respongui apropant-se a la cultura assistint de forma massiva als diversos espectacles que es promoguin des del moviment Fair Saturday. D’aquesta manera, afirma, “hi guanyarem tots: els artistes, les persones creadores, les entitats culturals, els projectes socials, la indústria cultural en general... I  hi guanyarà la societat. Estarem construint entre tots una societat més sensible a la bellesa i més compromesa davant de les necessitats dels altres”.

María Vallés ha destacat la implicació de la Fundación Vicente Ferrer en el naixement de Fair Saturday amb l’organització de diversos actes culturals el proper 28 de novembre. Entre d’altres, destaca el recital líric que oferirà el baríton Joan Pons, acompanyat de la soprano María Bayo, el tenor David Alegret, el baix baríton Simón Orfila i el tenor Darren Pene Pati en el Teatre Principal de Maó, a Menorca.

Sílvia Agulló del Grupo DKV ha mostrat la marcada sensibilitat social i cultural del Grup i que addicionalment integrarà part de la seva activitat cultural en el moviment Fair Saturday.

En l’edició de 2015, s’espera arribar als 250 actes culturals, mobilitzar a més de 100.000 espectadors i superar els 100.000 € de fons recaptats per projectes socials. A hores d’ara, s’han sumat més de 2.000 artistes en més de 100 actes, de caràcter amateur o professional de diferents disciplines (músiques de diferents gèneres, teatre, dansa, arts plàstiques...). I ja són al voltant de 20 les ciutats que oferiran actes de Fair Saturday.

Rosana i el compositor Fernando Velázquez compondran el tema del moviment Fair Saturday.

Segons Fran Perea, artista ambaixador del moviment, “la cultura aporta uns valors i riquesa a la societat essencials. La meva germana i jo vàrem tenir la sort que els nostres pares es preocupessin de la nostra educació cultural i això ha fet que siguem el que som. A  Fair Saturday obrirem les portes dels assajos de l’obra de teatre La Estupidez i els Teatros Luchana en els quals participo”.

Nombroses entitats empresarials i culturals han manifestat el seu suport al naixement de Fair Saturday, com DKV Seguros, AMC Networks, ABAO-OLBE Temporada d’òpera de Bilbao, l’Espacio de la Fundación Telefònica, el CoNCA, el Museu Guggenheim Bilbao, els recentment inaugurats Tearros Luchana de Madrid i diverses federacions corals, entre d’altres, que s’uniran als milers d’artistes perquè el dissabte 28 de novembre l’art i la cultura tinguin un lloc privilegiat en la nostra societat.

Barcelona, 30 de novembre de 2015