16.1.13

N.G.T.U. del teatre universitari al teatre independent


DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE
ENLLAÇ A VERKAMI:

Recopilació i edició de tota la documentació de l'activitat teatral de l'NGTU (Nou Grup de Teatre Universitari) emmarcada en un període decisiu (1968 - 1976) per al futur del teatre a Catalunya i que denominem: El teatre a Catalunya en els darrers anys del Franquisme.

PRESENTACIÓ
El passat 30 de juny del 2011 moria a Sa Pobla, Mallorca, el dramaturg Alexandre Ballester. Aquesta autor havia estat molt lligat a la trajectòria dels grup de teatre NGTU (Nou Grup de Teatre Universitari) que es va fundar el 1970 i va tenir una trajectòria de 3 anys, durant la qual va arribar a muntar tres obres de l’Alexandre Ballester i una quarta que no va poder veure la llum degut a la prohibició de la censura. La mort del dramaturg ha desencadenat tot un seguit d’accions impulsades per quatre membres de l’NGTU (Carme, Barberà, Meritxell Guimet, Marta Mas i Ignasi Roda). La primera idea va ser la de fer un homenatge a l’Alexandre, el qual va tenir lloc al Palau Robert el passat 8 d’octubre. Per a fer aquest homenatge ha calgut remoure el passat i, amb la perspectiva dels anys, ens hem adonat que aquell grup de principis dels anys 70 va significar quelcom més que una aventura teatral, i que tota la seva dinàmica estava inscrita en el que hem vingut a denominar El teatre a Catalunya en els darrers anys del Franquisme.



HISTÒRIA DEL GRUP NGTU

L’NGTU (Nou Grup de Teatre Universitari) va ser fundat l’any 1970. La seva vida va ser efímera, però molt activa, i la seva vinculació amb el dramaturg mallorquí Alexandre Ballester molt intensa, ja que fou l’únic grup que va representar de manera continuada obres de l’autor. Per l'NGTU van passar més de quaranta persones, algunes de les quals són, actualment, a primera línia de l’activitat teatral. També se’n van derivar diferents iniciatives teatrals i altres grups actius que van donar vida a l’escena catalana.

En tres anys va estrenar cinc muntatges, quatre d’ells basats en obres d’Alexandre Ballester: "Dins un gruix de vellut" (1970); "Facem comèdia" (1971); "Un bagul groc pen Nofre Taylor" (1971); "Cap cap pla cap al cap del replà", obra escrita per en Ballester especialment per al grup (1972). El darrer muntatge fou "Els pledejaires", de Jean. Racine (1973).
El 8 d'octubre del 2012, al Palau Robert, els membres del grup van retre un homenatge a Alexandre Ballester, mort el 30 de juny del 2011 a Sa Pobla (Mallorca). Fruit d'aquesta iniciativa, el grup ha decidit recopilar i editar tota la documentació de la seva activitat emmarcada en un període clau (1968 - 1976), que va definir el futur del teatre a Catalunya.