24.1.13

REACCIONAREM? Cap teatre públic de València oferirà obres en valencià


NOTÍCIA COMPLETA
Cap teatre públic de València oferirà obres en valencià els propers mesos
La privatització del Teatre Talia de la capital del Túria acaba d'allunyar la llengua pròpia dels escenaris subvencionats per la Generalitat
Els teatres públics de la ciutat de València no han programat cap obra en valencià pels propers mesos, almenys fins l'abril, un situació fins ara inaudita a la capital del Túria. El teatre Principal fa molts anys, des de 2006, que no ofereix obres en la llengua pròpia, i el Rialto tampoc n'ha programat cap en valencià per les properes setmanes. El teatre Talia, que si que n'oferia i era un referent en aquest sentit, ha estat privatitzat i els seus nous gestors, la família Fayos, ha programat tres obres en castellà per la seva nova singladura.

El teatre Rialto ha presentat la versió contemporània de El rei Lear, una producció pròpia en castellà de la institució publica Teatres, ara CulturArts, que firma Ximo Flores. Fonts del departament han assegurat a Levante-emv que també en programaran una versió en valencià, però sense concretar data. És el mateix que va passar amb la producció Hamlet, també de Flores, que inaugurava la temporada pasada i va comptar amb una versió en cada llengua, tot i que la que era en valencià es va representar al teatre Talia, ara privatitzat.

Pel que fa a la resta de sales, el Principal no programa en valencià des de 2006, quan la companyia catalana Dagoll Dagom es va entestar, quasi bé enfrontant-se als responables de Teatres, que l'obra Mar i Cel es representés almenys un parell de funcions en valencià. Per altra banda, hi ha diverses sales privades que sí que programen obres en valencià com són el teate Micalet, que ho fa exclusivament en la llengua pròpia, i la sala Russafa, que programa algun concert i espectacles infantils en valencià.