27.3.15

MANIFEST INTERNACIONAL DEL DIA MUNDIAL DEL TEATRE 2015

Krzysztof Warlikowski
director de teatre polonès


Els veritables mestres del teatre es troben més aviat fora de l'escena. I generalment no tenen interés en el teatre com a màquina per repetir convencions i reproduir clixés. Ells busquen l’origen del batec, els corrents vius que tendeixen a evitar les sales d'actuació i les multituds propenses a copiar algun món o altre. Fem còpies enlloc de crear mons que estan centrats o fins i tot condicionats a un debat amb el públic, a emocions que creixen sota de la superfície. I realment no hi ha res que puga revelar les passions amagades millor que el teatre.
La majoria de vegades me’n torne a la prosa com a guia. Dia sí dia també em trobe pensant en escriptors que fa gairebé cent anys van descriure de manera profètica però també continguda el rebuig dels déus europeus, el crepuscle que va submergir la nostra civilització en una foscor que encara ha d’il·luminar-se. Estic pensant en Franz Kafka, Thomas Mann i Marcel Proust. Voldria també avui incloure-hi John Maxwell Coetzee, entre aquest grup de profetes.
El seu sentit comú de l'inevitable fi del món -no del planeta, sinó del model de les relacions entre humans- i de l'ordre social i el caos, és punyentment actual per nosaltres ací i ara. Per a nosaltres que vivim després de la fi del món. Que vivim malgrat crims i conflictes que diàriament esclaten en llocs nous més ràpid del ritme que els mitjans ubics poden mantenir. Aquests conflictes esdevenen de seguida avorrits i s’esvaeixen dels reportatges de premsa, per no tornar-hi mai més. I ens sentim indefensos, horroritzats i acorralats. Ja no som capaços de construir torres, i els murs que tenaçment construïm no ens protegeixen de res, ans al contrari, ells mateixos requereixen la protecció i la cura que consumeixen gran part de la nostra energia vital. Ja no tenim la força per provar d’entreveure què hi ha més enllà de la porta, rere el mur. I per això és exactament que el teatre hauria d'existir i on hauria de buscar la seva força. Per aguaitar allà on mirar està prohibit.
"La llegenda cerca explicar el que no pot ser explicat. Perquè es basa en la veritat i cal que acabe en l'inexplicable", així és com Kafka va descriure la transformació de la llegenda de Prometeu. Sento profundament que les mateixes paraules haurien de descriure el teatre. I és aquesta classe de teatre, fonamentat en la veritat i que troba el seu final en l'inexplicable el que desitje per a tots els treballadors, aquells que són a escena i aquells que són a la platea, i ho desitje amb tot el meu cor.


Krzysztof Warlikowski


VÍDEO-MANIFEST de l’Assocoació d'Actor i Directors Professionals de Catalunya

Cada any l'Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya demana a una personalitat destacada del món de les arts escèniques l'elaboració d'un manifest per commemorar el Dia Mundial del Teatre. Enguany però, s'ha cregut oportú demanar l'escrit a diversos professionals del sector, que s'han dirigit a la ciutadania articulant les seves demandes de forma col•lectiva.
Amb l'enregistrament del manifest en format vídeo, on apareixen cares conegudes i no tan conegudes d'associats de la pròpia entitat, es busca la màxima difusió del missatge per tal que arribi directament a la societat.
Aquesta peça audiovisual ha estat realitzada i produïda per l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya i escrita conjuntament amb més de 55 Companyies Independents i Professionals Individuals de Teatre d'arreu de Catalunya.

Participants per ordre d'aparició:
MÍRIAM ISCLA
ARNAU MARÍN
IMMA COLOMER
ÀLEX CASANOVAS
MARTÍ SALVAT
BLANCA GARCIA LLADÓ
GUILLEM ALBÀ
ARNAU PUIG
ALBERTO DÍAZ
MARTIN CURLETTO
ANNA BERTRAN
ADOLF BAQUÉS
ESTER BARTOMEU
JORDI BOIXADERAS
ESTEL SOLÉ
ENRIC MAJÓ
NAUSICAA BONNIN
PERE ANGLAS
JAUME COSTA
ROSER DE CASTRO
MINGO RÀFOLS
MONTSERRAT CARULLA
RICARD FARRÉ
FINA RIUS
JAMES PHILLIPS
MERCÉ MARTINEZ
PAU ROCA
AMÀLIA SANCHO
CARME SANSA
VICKY LUENGO
CAROL MUAKUKU
LLUÍS PASQUAL

Gràcies a la col·laboració desinteressada de tots i totes!

Producció i realització: AADPC i URCO
Realització: ENRIC CAMBRAY
Publica un comentari a l'entrada