28.11.12

Resum vaga general 14N

New post on SindicART


Resum vaga general 14N 

by xambonera

 
SindicART, conjuntament amb TACEE, el Sindiciat d'arquitectes, l'APGCC, L'APCC, el col·lectiu 8octubre, el Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, l'AMJM i altres entitats del sector van convocar una concentració a la cruïlla Passeig de Gràcia / Aragó. La convocatòria va ser un èxit d'assistència. És la primera vegada que tot el sector es concentrava en un únic punt de trobada.

A final de la concentració, Xevi Dorca, secretari general de SindicART va llegir aquest manifest.
Comunicat per a la vaga general del 14N
Avui s’ha convocat per primera vegada una vaga general europea en contra de les polítiques d’austeritat. Dia a dia escoltem que el primer que es paga per part de les administracions són els deutes. No els deutes de les famílies, sinó els deutes dels bancs. No es rescaten les persones, es rescata el mateix sistema.
Estem davant d’una crisis del model d’estat de benestar que està atacant les bases del nostre model de societat: més precarietat laboral amb la reforma laboral, més desigualtat a causa de les retallades i altres mesures (euro per recepta i retallades en salut, retallades en ensenyament, desnonaments, pagaments de judicis i un llarg etcètera).
En el sector de la cultura – tradicionalment precari – s’ha retallat de manera encara més brutal durant els últims dos anys, malgrat que el pressupost català de cultura mai ha significat més d’un 1 % del pressupost total de la Generalitat, és a dir, que aquestes retallades tampoc signifiquen un estalvi efectiu.
Al setembre 2012 ha entrat en vigor l’augment de l’IVA que en el món de la cultura ha significat una pujada d’un 13 % (del 8 al 21 %). Tot sembla indicar que el govern central vol donar el cop mortal a un sector que considera només com a entreteniment (els “toros”, però, segueixen gaudint de l’IVA reduït).
D’altra banda, l’endarreriment en el pagament dels ajuts concedits per la Generalitat a 2012 ens posa en una greu situació: impossibilitat de cobrir línies de crèdit, anul·lació de programacions i activitats, rescissió de contractes, devolució d’altres subvencions ja rebudes, atur, etc.
Perquè no concebem la cultura com un luxe ni ens considerem mercaderies al servei dels mercats. Continuarem lluitant per recuperar i ampliar els drets que tant de temps ens ha costat aconseguir.
LA CULTURA NO ÉS UN LUXE, ÉS UN DRET.